MĄKA ORKISZOWA 1kg
- Opis
- Komentarze
- Zapytaj o produkt
- Poleć znajomemu
Opis
Mąka orkiszowa
Mąka uzyskana z orkiszu odmiany Schwabenkorn. Uprawa polska.
Polecana w diecie św.Hildegardy.
Składniki: maka orkiszowa 100%
Zastosowanie: do wypieku chleba, bułek, przyrządzania ciast, naleśników, gofrów, placków, jako dodatek do zup, sosów.
Sposób przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w opakowaniu szczelnie zamkniętym.
Produkt naturalny pakowany ręcznie.
Kraj pochodzenia: Polska
Orkisz to prastare zboże znane i uprawiane już w starożytności. Święta Hildegarda w swoich pismach medycznych pisała „Orkisz to najlepsze zboże. Jest on ciepły, tłusty, bogaty w składniki odżywcze i smaczniejszy niż inne gatunki zbóż. Spożywającemu go człowiekowi zapewnia odpowiednie ciało i dobrą krew, wesołe usposobienie i radość w sercu” (Physica 1.5).
Współczesne badania naukowe potwierdzają, że orkisz jest dobrym źródłem białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin (zwłaszcza z grupy B) i składników mineralnych. Orkisz zawiera rodanid – składnik wzmacniający system odpornościowy.
Należy jednak pamiętać, że opisane właściwości zdrowotne orkiszu mają tylko jego najczystsze odmiany tj.: Schwabenkorn, Steiners Roter Tiroler, Frankenkorn, Oberkulmer Rotkorn, Ostro.
W ofercie naszego sklepu posiadamy produkty orkiszowe uzyskane z orkiszu odmiany Schwabenkorn.